Vandra i Häggsjövik

I övre delen av Häggsjövik ligger den kulturhistoriska vandringsleden ”Andrum”. På en 3,8 kilometer lång promenadslinga kan man se spår av tidiga boplatser och läsa om bosättarnas liv och öden, bland andra åttabarnsfamiljen Larsson som utvandrade till Kanada.

När vi vandrar, leder varje steg till närvaro i nuet samtidigt som tankarna fritt kan vandra framåt och bakåt i tiden. Vandra ensam eller tillsammans med familj och vänner, stanna till längs stigen vid mötesplatser som bär spår av historien. Människoöden och bygdehistoria leder till eftertanke och skapar andrum.

Mitt i skogen finns lämningar efter gården längst bort i byn: Mötesplats Ru hägn gömmer såväl vacker gammal jordkällare som kallkälla. Ta en paus i vindskyddet och lyssna till suset från de väldiga granarna.
Kanske njuta höstens sista solstrålar på bänken i skogskanten. Önskar du rymd och vidgade vyer? Stanna då till vid vindskydden på Mötesplats Jon Larsa och Kallebacken. På vägen dit passerar du Skiffertaget med sina mossbelupna stenbumlingar där sprickor och klyftor inbjuder till närmare undersökning.

En försommardag i Häggsjövik.

Andrum, en naturstig med kulturhistoriskt intresse och mötesplatser för rekreation och reflektion.
– Promenadslingan börjar och slutar vid Bygål´n och är 3.8 km lång
– Stigen går i varierande skogsterräng och i huvudsak längs elljusspåret
– Grövre skor eller stövlar rekommenderas
– Stigen är markerad med rödmålade vägvisningsskyltar med svart text
– Rödmålade pilar samt röd markering på stolpar och träd
– På de fyra mötesplatserna, Ru hägn, Skiffertaget, Jon Larsa berget och Kallebacken finns information på svenska, engelska, tyska och sydsamiska.
– Vindskydd finns på Ru hägn, vid Jon Larsa och vid Kallebacken
Här kan du läsa Stefan Nolerviks reportage i Östersunds-Posten om Häggsjövik.

Fler ställen att vandra på
Det finns en mängd andra vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad i närområdet. Från Bakvattnet kan man vandra på Blomsterleden upp mot Ansätten. Leden är skyltad med information om den växtlighet man passerar. Det utgår även guidade blomstervandringar mot Ansätten.
Mer information hittar du här:
http://www.hotagen.com/vandringar.html
http://www.turistkompaniet.nu/ansatten/32616.vandringsleder.html